Lekker en toch dieet

Vergeten groente

Vergeten groente

Enige tijd geleden kreeg ik van de redactie de vraag of ik al eens van aardpeer had gehoord. Zeker heb ik daar al eens van gehoord, maar dit is een zogenaamde vergeten groente: groente die vroeger veel werd gebruikt, maar in de vergetelheid is geraakt. Aardpeer zou gunstig zijn voor mensen met diabetes, omdat het een lage glycemische index zou hebben. Dat dit uitgesproken voor aardpeer geldt, vind ik dubieus. Het begrip glycemische index is nog zeer onduidelijk; het is niet bewezen dat producten met een lage glycemische index per definitie gezonder zouden zijn. Daarnaast  zijn groentes uberhaupt gezond om te eten; de aardpeer is hier geen uitzondering op.
Om een aantal vergeten groentes uit de vergetelheid te halen, volgt hier een opsomming van bijna vergeten groente.  Meer informatie over deze soorten groente is te vinden op de website groentegroente.nl en mensengezondheid.infonu.nl

AardpeerAardpeer

KardoenKardoen

PosteleinPostelein

RaapstelenRaapstelen

RammenasRammenas

SchorsenerenSchorseneren

SnijbietSnijbiet

Uit het kookboek Pasta, risotto en gnocchi uit de serie Bij Janneke thuis van Janneke Philippi heb ik onderstaand recept van romige posteleinpasta met pecorino.

Voor 2 personen:
250 gram fusili lunghi of spaghetti of tagliatelle
2 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
400 gram postelein
100 ml droge witte wijn
200 ml creme fraiche
eventueel pecorino voor erbij (let op, dit is schapenkaas met zout)

Kook de pasta in ruim water beetgaar.
Pel de knoflook en haf fijn.
Verhit in een koekenpan de olijfolie.
Fruit de knoflook 1 minuut
Snijd de worteltjes van de postelein en was hem voorzichtig.
Voeg de postelein met aanhangend vocht toe aan de knoflook en laat al omscheppend slinken.
Schenk de wijn erbij en breng aan de kook.
Voeg de creme fraiche toe en laat smelten tot een gladde room.
Laat nog 2-3 minuten zachtjes koken tot de roomsaus iets dikker wordt.
Geit de pasta af en meng met de saus.
Voeg peper naar smaak toe.
Verdeel de pasta over 2 borden
Voeg eventueel een beetje geraspte pecorino toe.
Smakelijk eten!

Anke Vroomen
Dietist Maastricht UMC+