Lekker en toch dieet

Puur eten

De feestdagen komen er weer aan en daarna ook weer het begin van een nieuw jaar.

U heeft vast ook goede voorneme ns voor 2017. Meer bewegen en gezonder eten zijn twee veel voorkomende voornemens, ieder jaar weer. Ook ik neem me ieder jaar voor gezonder te eten en meer te bewegen. Meer bewegen is afgelopen jaar wel gelukt, maar gezonder eten blijf ook ik moeilijk vinden. Ik ben namelijk nog al van het snoepen....

In dit stuk wil ik pleiten voor een nieuw goed voornemen: puur eten.

Hiermee bedoel ik om zoveel mogelijk vers te koken, voedingsmiddelen te eten zoals ze bedoeld zijn. Bijvoorbeeld geen pastasaus uit een pakje of een zakje, maar zelf een saus maken van gepelde tomaten uit blik, tomatenpuree,  slagroom en bijvoorbeeld met Gorgonzola kaas. Of zelf nasikruiden maken, zodat ook hiervoor geen kruiden uit een zakje of pakje hoeven te worden gebruikt. Zelf soep maken, geen soep uit een blik of een zak. Ook ik vond dit allemaal uitdagingen, maar ze zijn stuk voor stuk gelukt en de gerechten smaken ook nog veel beter.

 

Voordelen van puur eten zijn:

uw inname van natrium/zout wordt minder

uw fosfaatinname wordt minder

u proeft meer smaakvariaties

uw inname van suiker wordt minder

Deze voordelen zorgen allen voor een betere gezondheid.

 

Nadelen van puur eten zijn:

het kost wellicht iets meer tijd

het kost wellicht iets meer moeite

Maar meer dan 30 minuten hoeft een pure warme maaltijd niet te kosten.

 

Ik heb zelf heel veel gehad aan de kookboeken van Janneke Philippi: Soep bij Janneke thuis en Pasta, Risotto en Gnocchi. Ook op de website van het Voedingscentrum www.voedingscentrum.nl  en op de website www.puurgezond.nl staan eenvoudige recepten voor pure maaltijden.

 

Om terug te komen op de feestdagen: ook tijdens de feestdagen kunnen we puur eten. De Nierstichting zorgt ieder jaar voor feestelijke recepten, dus houd ook deze website in de gaten.

 

Helaas zijn de afgelopen twee kookworkshops door omstandigheden niet doorgegaan, maar in het nieuwe jaar lukt dit vast wel. Ook tijdens deze workshops proberen we zo puur mogelijke maaltijden te bereiden.

 

Het recept van deze keer komt van de website www.puurgezond.nl:

Laat u niet ontmoedigen door de lijst kruiden; deze zijn bij alle goedgesorteerde supermarkten te vinden en u kunt deze lang  bewaren.


Fijne feestdagen en een heel goed begin van 2017!

Nasi goreng

Ingredienten:

Voor 4 personen:

300 gram (zilvervlies)rijst

1 ui

2 teentjes knoflook

1 rode peper

2 theelepels gemalen komijnpoeder

1 theelepel kurkuma

2 theelepels gemberpoeder

2 theelepels gemalen koriander

2 theelepels laos

300 gram kipfilet of varkensvlees

2 eetlepels ketjap manis (eventueel natriumarm)

2 eetlepels sojasaus (eventueel natriumarm)

¼ witte kool

1 winterwortel

2 dunne preien

150 gram tauge

 

Kook voor 4 personen 300 gram (zilvervlies) rijst gaar. Giet de rijst af en laat deze goed uitlekken en drogen. Drogen gaat het beste in een vergiet of spreid de rijst uit op een bakplaat. Het moet een goed droge rijst worden.

Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Verwijder uit 1 rode peper de zaadjes en snij de peper in reepjes. Hak ui, knoflook en peper heel fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een wok en bak het geheel heel zachtjes tot de ui zacht wordt.

Voeg 2 theelepels gemalen komijnpoeder, 1 theelepel kurkuma, 2 theelepels gemberpoeder, 2 theelepels gemalen koriander en 2 theelepels laos toe en bak dit even mee. Snij 300 g kipfilet (of varkenslappen) in kleine reepjes. En bak dit 3 minuten mee. Voeg 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels sojasaus toe en schep dit goed om.

Snij een kwart wit kooltje en 1 winterwortel in kleine reepjes. Bak de kool en wortel 4 minuten mee. Maak 2 dunne preien schoon en snij ze in ringetjes. Spoel de ringetjes af onder de kraan. Voeg de prei toe en schep even om.

Voeg de droge rijst toe en bak alles op hoog vuur. Heb je een erg grote portie, haal dan eerste de helft van het groente-vleesmengsel uit de pan en bak de helft samen met de helft van de rijst.

Spoel 150 g taugé af onder de kraan en laat het uitlekken. Schep de taugé erdoor en bak alles tot de nasi goed warm is.  

Serveer met (eventueel) een gebakken ei, reepjes omelet, zoetzuur (augurk, zilverui, atjar), sambal, ketjap, kroepoek, en/of een komkommersalade. 

Smakelijk eten!

Anke Vroomen, dietist MUMC+