Diëtetiek

De nieuwe schijf van 5

Hieronder wordt de nieuwe schijf van 5 kort toegelicht.

Volop uit de Schijf van Vijf

 Groente 

Veel groente en fruit 

Indien u een kaliumbeperking heeft, kook dan alle groente in veel water en eet niet meer dan 1 stuk fruit per dag.

 Brood

 

Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst 

 Vis

 

Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten 

Houdt hierbij rekening met de hoeveelheid eiwit die u mag gebruiken per dag: in de predialysefase is deze hoeveelheid beperkt, in de dialysefase heeft u juist meer eiwit nodig.

 Zuivel

 

Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas 

Houdt ook hierbij rekening met de hoeveelheid eiwit die u mag gebruiken en met de hoeveelheid vocht. Yoghurt, pudding en kwark tellen ook mee als vocht. Kaas kan veel  natrium bevatten.

 Noten

 

Een handje ongezouten noten 

Noten bevatten eiwit, kalium en fosfaat. Houdt hier rekening mee als u noten eet.

 Vetten

 

Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten 

 Vocht

 

Voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie 

Als u een vochtbeperking heeft, volgt u deze.

Meer informatie vindt u op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl.

In het boek 'Eten met plezier' van de Nierstichting staan veel recepten die u kunt gebruiken voor het klaarmaken van maaltijden die rekening houden met uw dieet.

Als het goed is, heeft u dit boek al in uw bezit. Is dit niet het geval, vraag er dan naar bij uw dietist. Ook kunt u het kosteloos bij de Nierstichting bestellen.

Anke Vroomen, dietist MUMC+